puszka.pl - pysznie!

Kotlety z ziemniaków panierowane

Można podawać tylko z samą surówką albo dodatkowo z sosem - np. beszamelowym, chrzanowym lub musztardowym.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1,5 szkl. mąki pszennej
2 jajka
sól
pieprz
tarta bułka
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki zemleć. Cebulę podsmażyć na łyżce oleju tak, aby leciutko się zbrązowiła, i dodać do ziemniaków. Do tego mąka, jajka i przyprawy. Ciasto wyrobić.

Uformować foremny wałek i wykrawać (odkrawać) kotlety (w poprzek wałka). Obtaczać w samej bułce lub panierować jak kotlety schabowe (mąka, jajko, bułka tarta).
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2005-07-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: