puszka.pl - pysznie!

Flaczki (potrawka) z boczniaka

Flaki to średnio apetyczna nazwa, ale nie zważając na nią warto spróbować flaków z boczniaków (jeśli bardzo nam nie pasuje ta nazwa możemy mówić o potrawce z boczniaków :)

Równie fajne są flaki z naleśników - to jest również dobry sposób na zagospodarowanie naleśników "z wczoraj". Robimy tak samo, tyle że bez boczniaków, za to pod koniec, kiedy warzywa są już miękkie, dodajemy naleśniki pokrojone - oczywiście - w paski. Też fajna potrawa :-)



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

500 g boczniaków
włoszczyzna
cebula
sól
pieprz
czosnek (świeży lub granulowany)
imbir (świeży lub mielony)
ziele angielskie
gałka muszkatołowa
majeranek
liść laurowy
ew. lubczyk
ew. mąka do zagęszczenia
olej do smażenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Warzywa i boczniaki kroimy w dość cienkie paseczki - ok. pół cm grubości. Jeśli mamy świeży czosnek, to kroimy go w plasterki. Świeży imbir obieramy ze skórki i ucieramy na tarce (powstałego soku nie wylewamy!). Ucieramy na tarce również gałkę muszkatołową (chyba że mamy gotową, w proszku).

Boczniaki z warzywami i przyprawami (właściwie wszystko oprócz soli) podsmażamy na oleju (można też poddusić z małą ilością wody), mieszamy co jakiś czas. Kiedy zaczną pachnieć, zalewamy wodą i gotujemy. Docelowa konsystencja powinna być lekko płynna, ale nie aż tak jak zupa. Raczej jak potrawka.

Gotujemy aż grzyby i warzywa będą miękkie. Solimy i doprawiamy jeszcze do smaku. Danie powinno być bardziej pikantne. Dlatego imbir, pieprz i czosnek są nieodzowne. Majeranek i gałka są za to konieczne dla właściwego aromatu.

Jeśli potrawa wyszła nam nieco za rzadka, zagęszczamy mąką. I gotowe :)
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2005-04-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: