puszka.pl - pysznie!

Pasta brokułowa ze słonecznikiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

brokuł
2 ugotowane ziemniaki, mogą być np. z wczorajszego obiadu
garść ziaren słonecznika
sól
pieprz
1-2 łyżki oliwy (w wersji lakto-wege może być też masło)

Przygotowanie:

Brokuły dzielimy na różyczki, łodygi obieramy ze skórki i też ciachamy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze nieco dłużej, brokuł powinien być miękki. To gotowanie na parze też będzie ok, jeśli po prostu wlejemy wodę tylko na dno garnka i przykryjemy go przykrywką - to naprawdę nie jakieś czary-mary, a będzie dużo smaczniejszy niż wymęczony w wodzie.

Ugniatamy brokuła i ziemniaki, dodajemy garść słonecznika, oliwę, mieszamy, doprawiamy do smaku i ... gotowe! Zieloniutkie i pyszne :)
Nadesłał(a) Kuna, dnia: Mar 1, 2007
Źródło/autor przepisu: Na podstawie przepisu z forum http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=14105

Twoje zapiski: