Pasta brokułowa ze słonecznikiem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
brokuł
2 ugotowane ziemniaki, mogą być np. z wczorajszego obiadu
garść ziaren słonecznika
sól
pieprz
1-2 łyżki oliwy (w wersji lakto-wege może być też masło)
Przygotowanie:
Brokuły dzielimy na różyczki, łodygi obieramy ze skórki i też ciachamy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze nieco dłużej, brokuł powinien być miękki. To gotowanie na parze też będzie ok, jeśli po prostu wlejemy wodę tylko na dno garnka i przykryjemy go przykrywką - to naprawdę nie jakieś czary-mary, a będzie dużo smaczniejszy niż wymęczony w wodzie.
Ugniatamy brokuła i ziemniaki, dodajemy garść słonecznika, oliwę, mieszamy, doprawiamy do smaku i ... gotowe! Zieloniutkie i pyszne :)
Twoje zapiski: