puszka.pl - pysznie!

Bób po rzymsku (smażony z przyprawami)

Przepis kuchni włoskiej.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

bób
oliwa do smażenia
sól ziołowa
pieprz ziołowy
pieprz biały
słodka papryka

Przygotowanie:

Ugotuj i odcedź bób. Jeśli to sezon, będzie młody, więc nie trzeba go obierać ze skórek. W przeciwnym razie lepiej się trochę pomęczyć i usunąć zbyt twarde skórki.

Rozgrzej oliwę, najlepiej w dość głębokiej patelni. Może też być garnek. Wrzuć na nią ugotowany bób, posyp sporą ilością soli ziołowej, pieprzu ziołowego, pieprzu białego oraz słodkiej papryki i smaż przez ok. 5 min. od czasu do czasu mieszając.

Wyjmij odcedzając z nadmiaru tłuszczu łyżką cedzakową.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2007-03-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: pojęcia nie mam - skądś to sobie zanotowałam

Twoje zapiski: