puszka.pl - pysznie!

Makaron Żono Nara

dość szybka i całkiem wykwintna potrawa wymyślona tradycyjnie w pięć minut


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 6 osób

tofu wędzone 1 kostka (ok. 200g)
kilka ząbków czosnku
cukinia mała
groszek zielony konserwowy - 1 puszka
pomidory dojrzałe - kilka sztuk / sos pomidorowy - około 250g / pomidory z puszki
makaron (rurki, świderki lub inny średniego asortymentu)
bazylia suszona - kilka szczypt
sól
olej
natka pietruszki posiekana lub świeża bazylia porwana

Przygotowanie:

czosnek posiekać (nie miażdżyć), tofu pokroić w kostkę, na rozgrzany olej wrzucić czosnek, kilka razy przemieszać, dodać cukinię w plastrach, smażyć kilka minut do półmiękkości, w międzyczasie ugotować osobno makaron al dente, dodać tofu, przesmażyć kilka minut, dodać odsączony groszek i pomidory (jeśli świeże to bez skórki i drobno posiekane), kilka minut pogotować na niewielkim ogniu, zdjąć z ognia, dodać bazylię, dosolić do smaku.

nałożyć po porcji makaronu na talerze, polać sosem, posypać zieleniną, podawać gorące
Nadesłał(a) wojmat, dnia: 2005-01-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: