1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1-2 jaja
1 cebula
ząbek czosnku
bułka tarta
olej do smażenia
opcjonalne dodatki:
- koperek
- papryka surowa
- lub pieczarki
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przemiel przez maszynkę (najlepiej do większej miski). Pokrój cebulę oraz czosnek, usmaż je na złoty kolor i poczekaj, aż trochę przestygną, i też przemiel przez maszynkę.
Te kotlety możesz robić w różnych smakach! Jeśli chcesz aby były koperkowe, dodaj trochę koperku. Paprykowe - paprykę usmaż razem z cebulą. Czosnkowe - więcej czosnku. Pieczarki - też usmaż razem z cebulą!
Dodaj do tego jajo i wsyp bułkę tartą, wymieszaj dokładnie. Bułkę wsyp tak na oko, żeby cała masa ładnie się łączyła i żeby się dało formować kotlety. Jeśli chcesz, to możesz je też jeszcze obtoczyć w bułce :) Smaż na rozgrzanym oleju. Życzę smacznego!! :-)
Nadesłał(a) maghda,
dnia: 2004-12-07 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Nie pamiętam skąd mam ten przepis! Chyba tata je zrobił. On lubi experymentować!;-)