Pycha! Jeśliby dodać do tego np. jakieś ziemniaki, to z powodzeniem naje się 5 osób. My zjedliśmy tylko z gotowanym brokułem :) Pasowało super. Życzę smacznego :)
1/2 kg marchewki
1 cebulka
2 jajka
1/2 szklanki razowej mąki pszennej
1 szklanka mąki grochowej
sól
przyprawy - np. pieprz, przyprawa warzywna (np. Warzywko, jarzynka)
oliwa (olej) do smażenia
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i utrzeć na tarce na średnich oczkach, wrzucić do półmiska. Cebulkę drobno pokroić i dodać do marchewki. Wrzucić 2 całe jajka (bez oddzielania żółtka), dobrze wymieszać. Teraz wsypać przyprawy, według uznania. My wrzuciliśmy "Warzywko", sporo pieprzu, trochę soli. Znów porządnie wymieszać. Teraz wsypać mąkę pszenną, wymieszać, a następnie dodawać grochowej cały czas mieszając. Powstanie trochę mokra papka, ale świetnie się klei.
Smażyć trzeba na głębokim tłuszczu (ja uwielbiam oliwę z pestek winogron). Najpierw formować w kulki, po położeniu na patelni trochę przygnieść i rozpłaszczyć. Obrócić, kiedy smażona strona osiągnie śliczny brązowo-czerwonawo-żółty kolorek :).
Wskazówki i uwagi:
Co do wysokiego IG (indeksu glikemicznego) smażonej marchewki, to wydaje mi się, że w połączeniu z mąką razową, grochową, cebulką i brokułami IG będzie znacznie obniżony.
Nadesłał(a) amciak,
dnia: 2004-10-18 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.