puszka.pl - pysznie!

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą

Idealne do czerwonego barszczu, zamiast krokietów. Są pyszne!!!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ciasto:
0,5 kg mąki
0,5 kostki drożdży
trochę mleka na rozczyn (może być roślinne albo woda)
szczypta cukru
szczypta soli
1 jajco (opcjonalnie)
2 łyżki masła lub oleju

białko (lub woda) do posmarowania
kminek lub sezam do posypania

nadzienie:
kilka większych cebul
pieczarki (ilość w zależności od indywidualnego uznania)
olej do smażenia
kminek
1 ziarnko jałowca
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:

Więc tak: przyrządzić rozczyn z drożdży, mleka i cukru. Wsypać do miski mąkę, zrobić zagłębienie, wlać rozczyn, dodać sól, wbić jajko. Po chwili zagnieść ciasto, dodać roztopione masło (wystudzone!) lub olej. Odstawić do wyrośnięcia.

Cebulę pokroić w talarki, pieczarki w plasterki. Na olej wrzucić kminek, rozgniecione ziarnko jałowca i cebulę. Następnie dodać pieczarki, dusić, posolić, popieprzyć, podsmażyć.

Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, nakładać po trochu farszu. Zbierać rogi kwadratów, sklejać razem, przyciskając lekko na środku pasztecika. Posmarować białkiem (lub wodą), posypać kminkiem lub sezamem albo jednym i drugim naraz. Piec do lekkiego zrumienienia. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Dla wszystkich z wyższego pułapu wege: można się obejść bez jajka i mleka w cieście.

Do farszu polecam duuużo pieprzu.
Nadesłał(a) Mildret, dnia: Aug 11, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: