puszka.pl - pysznie!

Sos beszamelowy

Kuchnia francuska. Beszamel jest używany m.in. jako sos do duszonych/gotowanych warzyw (np. szparagów), a także do przygotowania lazanii, moussaki i innych zapiekanek. Jest też bazą do wielu innych sosów - np. sosu Mornay (z serem żółtym i śmietaną) czy musztardowego.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

50 g masła (dla wegan olej/oliwa)
50 g mąki
600-750 ml mleka (zwykłego lub roślinnego)
sól
pieprz (najlepiej biały, żeby sos miał jednolity kolor)
gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

W małym rondelku rozpuścić masło. Zdjąć z płomienia, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i ponownie wstawić na ogień. Zagotować na kilka minut co jakiś czas mieszając i uważając, żeby mąka się nie zrumieniła. Całość powinna mieć postać gęstej pasty, która łatwo odchodzi od ścianek garnka/patelni.

Zmniejszyć ogień i dodać gorące mleko w małych porcjach, po kilka razy, do całości masy. Mieszać dokładnie, aby nie utworzyły się grudki.

Posolić, popieprzyć i kontynuować gotowanie na małym ogniu, żeby mąka nie była surowa (niektórzy polecają nawet 10 minut).

Wskazówki i uwagi:

Jeśli zrobią się grudki, można spróbować przetrzeć sos przez sitko lub zmiksować. Albo zacząć od nowa :) Wbrew pozorom beszamel wcale nie jest trywialny - potrafią się na nim wyłożyć nawet osoby ze sporym doświadczeniem.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na bazie Serwisu makaron (już nie istnieje)

Twoje zapiski: