puszka.pl - pysznie!

Stefania wegetariańska (bez pieczenia)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

1 l mleka
1 masło
1 szkl. cukru
1 szkl. kaszy manny
kakao
wiórki kokosowe (100 g)
6 paczek herbatników

polewa:
0,5 kostki masła
1 jajo
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
ew. napar kawy

Przygotowanie:

3 szkl. mleka gotujemy z masłem i cukrem. Na gotujące wlewamy kaszę wymieszaną z pozostałym mlekiem. Po 2 min. dodajemy kakao i połowę wiórków.

Gorącą masę wylewamy na herbatniki, wyrównujemy, przykrywamy herbatnikami. Polewamy gorącą polewą, posypujemy wiórkami, schładzamy (studzimy).

Polewa: Masło rozpuszczany, zestawiamy z ognia. Jajko ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy kakao i ciągle ubijając zalewamy gorącym masłem. Polewa gotowa. Ja kiedyś dodawałam do niej jeszcze cappuccino lub kawę, ale to opcjonalnie.
Nadesłał(a) Ania D, dnia: 2004-07-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: