puszka.pl - pysznie!

Sałatka ziemniaczana z pomidorami, ogórkiem i szpinakiem

Wydaje się, że jest trudna w wykonaniu, ale tak wcale nie jest. Trzeba tylko poświęcić trochę czasu, aby ją przygotować!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

25 dag ziemniaków
15 dag pomidorów
20 dag świeżego ogórka
10 dag liści świeżego szpinaku
5 orzeszków laskowych lub brazylijskich

sos:
6 łyżek bulionu warzywnego (można pominąć zwiększając jednocześnie ilość oleju i soku z cytryny)
łyżeczka oleju
odrobina soku z cytryny
łyżeczka musztardy
łyżka natki pietruszki
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy przestygną, obrać, pokroić w plastry. Pomidory pokroić na małe cząsteczki. Ogórka obrać, pokroić w plasterki. Liście szpinaku przebrać, starannie umyć, osuszyć, pokroić w paski. Wymieszać składniki sosu.

Wymieszać wszystkie składniki, polać sosem, przyprawić do smaku, posypać posiekanymi orzeszkami uprażonymi na suchej patelni.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2007-02-28 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: -

Twoje zapiski: