25 dag ziemniaków
15 dag pomidorów
20 dag świeżego ogórka
10 dag liści świeżego szpinaku
5 orzeszków laskowych lub brazylijskich
sos: 6 łyżek bulionu warzywnego (można pominąć zwiększając jednocześnie ilość oleju i soku z cytryny)
łyżeczka oleju
odrobina soku z cytryny
łyżeczka musztardy
łyżka natki pietruszki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy przestygną, obrać, pokroić w plastry. Pomidory pokroić na małe cząsteczki. Ogórka obrać, pokroić w plasterki. Liście szpinaku przebrać, starannie umyć, osuszyć, pokroić w paski. Wymieszać składniki sosu.
Wymieszać wszystkie składniki, polać sosem, przyprawić do smaku, posypać posiekanymi orzeszkami uprażonymi na suchej patelni.