puszka.pl - pysznie!

Soczewica aromatiko-fantastiko

Podawać jako danie obiadowe z kaszą/ ryżem/ kartofelkami i na przykład prostą surówką z pekińskiej.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

szklanka suchej soczewicy (którejkolwiek, ale czerwona najszybsza do przygotowania),
2-3 cebule (może być czosnek),
olej,
sól,
przyprawy (garam masala, kminek/ curry czy inne)

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować do półmiękkości w niewielkiej ilości wody, cebulę/ czosnek drobno posiekać i w międzyczasie udusić na małym ogniu nie żałując oleju, dodać soczewicę z wywarem do podduszonej cebuli/czosnku, dosolić, suto dosypać przypraw i dusić do miękkości soczewicy.

Wskazówki i uwagi:

U nas w domu przyprawa do soczewicy składa się z mielonych: pieprzu, cynamonu, ziaren kolendry, ostrej papryki razem ze zwykłym kminkiem - taki słowiański odłam Garam Masali.

Można tu użyć dowolnej przyprawy - w tym piękno przepisu - byleby, myślę, była aromatyczna i egzotyczna.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: Apr 2, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: