Letnio-jesienna potrawka z cukinii albo kabaczka, pomidorów i papryki
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
kabaczek albo cukinia
ziemniaki (opcjonalnie)
marchew (opcjonalnie)
pomidory
papryka
pory
sól kamienna
pieprz
ew. papryka mielona
oliwa z oliwek lub masło lub śmietana
Przygotowanie:
Siekam kabaczka (jeśli skórka nie jest twarda, to ją zostawiam). Wrzucam do dużego garnka wraz z pokrojonymi ziemniakami, można też dodać pokrojoną marchew. Duszę. Dodaję pomidory, pokrojoną paprykę, pory i duszę aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Proporcje ustalam na oko.
Przyprawy do smaku : NIE STOSUJĘ PRZYPRAW z DODATKIEM GLUTAMINIANU SODU (straszna trucizna). Stosuję sól kamienną (ma więcej minerałów niż sól warzona, jest więc zdrowsza), pieprz, czasem papryka zmielona. Omijam gotowe przyprawy w torebkach lub w butelkach ze względu właśnie na glutaminian i inne świństwa.
Potrawy kabaczkowej można zjeść cały garnek a i tak się nie utyje, a nawet schudnie. Oczywiście dodaję trochę masła albo śmietany, czasem oliwy z oliwek.
Wskazówki i uwagi:
Jak jest duży upał i nie chce mi się obierać ziemniaków, to jem bez ziemniaków i też jest smaczne i pożywne. Taka potrawa "leń".
Twoje zapiski: