Pikantne, smażone kartofle - z chili, gorczycą i kminem
Kuchnia indyjska.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 kg kartofli (z gatunku tych twardszych)
3-4 łyżki oleju roślinnego
2 łyżeczki gorczycy czarnej lub brązowej (mustard seed)
2 łyżeczki kminu rzymskiego
6 łyżek drobno siekanej cebuli
2 łyżki siekanej świeżej natki kolendry (coriander), ostatecznie może być natka pietruszki
2 łyżeczki siekanej chilli (płaskie łyżeczki lub mniej, jeśli nie jest się przyzwyczajonym do kuchni indyjskiej)
1 plaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Kartofle ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Usunąć skórkę i pokroić w kostkę wielkości 1 x 1cm.
W sporym garnku teflonowym/ patelni rozgrzać olej. Wsypać gorczycę oraz kmin i smażyć, aż zaczną podskakiwać. Natychmiast dodać uprzednio przygotowaną siekaną cebulę i mieszając podsmażać do lekkiego zarumienienia.
Dodać kartofle, natkę kolendry i siekane chilli. Wymieszać dokładnie. Doprawić solą. Podawać na gorąco.
Wskazówki i uwagi:
Przy niemożności zdobycia świeżej kolendry można ewentualnie zastąpić ją natką pietruszki, ale to jednak zmienia dość istotnie smak.
Twoje zapiski: