puszka.pl - pysznie!

Zimowy Makaron Prego Prego Mammamija

Zaliczany do tzw. dań szybkich, kiedy każdy głodny, a już późno...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

makaron (na przykład świderki czy inne śrubokręty)
kilka ząbków czosnku
mała cukinia
puszka pomidorów w zalewie (pokrojone)
puszka groszku konserwowego / fasolki flażoletki
2 garście oliwek zielonych w połówkach

parę łyżek oliwy do smażenia
bazylia sucha lub z hodowli parapetowej
natka pietruszki
sól

Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente albo in flagranti, nie pamiętam (byle nie de profundis)...

Na oliwie podsmażyć na małym ogniu pokrojony czosnek. Można go po chwili wyjąć, bo autorytety mówią, że podobno może goryczą strawę napełnić (a chodzi o chuch z czosnku tylko). Cukinię w półplasterkach przesmażyć do półmiękkości (2-3 minuty). Dodać pokrojone w dużą kostkę i oczyszczone z twardych części pomidory. Po minucie dodać groszek lub fasolkę (raczej bez zalewy...), a pod sam koniec oliwki i bazylię (jeśli sucha). Makaron polać sosem i posypać posiekaną zieleniną.
Nadesłał(a) wojmat, dnia: Mar 18, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: