puszka.pl - pysznie!

Kotlety z ryżu i grzybów suszonych


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

300 g ryżu (1 i 1/3 szkl.)
50 g grzybów suszonych
1 cebula
2 jaja
sól
pieprz
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ryż opłukać i sparzyć wrzątkiem na sicie. Grzyby ugotować. Ryż zalać wywarem z grzybów i ugotować na sypko.

Gdy ryż ostygnie, dodać posiekane grzyby, przesmażoną cebulę, jaja i przyprawy, zagęścić bułka tarta i mąką ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, otaczać je w tartej bułce i smażyć na tłuszczu.

Wskazówki i uwagi:

Podawać z ziemniakami i surówkami lub polane sosem.
Nadesłał(a) Gosia Swiderek, dnia: 2000-08-18 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Psubraty nr.5/6; zaczerpnięte z książki Jana Kucharczyka "Vademecum wegetarianina" - Znaki Czasu, Warszawa 1987.

Twoje zapiski: