Kotlety z ryżu i grzybów suszonych
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
300 g ryżu (1 i 1/3 szkl.)
50 g grzybów suszonych
1 cebula
2 jaja
sól
pieprz
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ryż opłukać i sparzyć wrzątkiem na sicie. Grzyby ugotować. Ryż zalać wywarem z grzybów i ugotować na sypko.
Gdy ryż ostygnie, dodać posiekane grzyby, przesmażoną cebulę, jaja i przyprawy, zagęścić bułka tarta i mąką ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, otaczać je w tartej bułce i smażyć na tłuszczu.
Wskazówki i uwagi:
Podawać z ziemniakami i surówkami lub polane sosem.
Twoje zapiski: