Pieczone pierogi z grzybami i ryżem
Magda Bassett: "Bardzo lubię te pierogi jako zakąskę na party lub danie na stół świąteczny."
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
ciasto:
220 g mąki
110 g masła
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki kwaśnej śmietany
nadzienie:
1/4 kg pieczarek
2 łyżki masła
garść suszonych grzybów
1/2 szklanki ugotowanego ryżu
1 jajko
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki posiekać nożem, zagnieść widelcem i czubkami palców. Zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.
Nadzienie:
Pieczarki posiekać, podsmażyć na maśle. Suszone grzyby zalać wrzątkiem, przykryć na 10 minut, posiekać, dodać do patelni, podsmażyć chwilę. Przełożyć do miski, dodać ryż, jajko i przyprawy, wymieszać dobrze.
Pierogi:
Rozgrzać piec do 200°C. Rozwałkować ciasto cienko, wykrawać koła (na półksiężyce) lub kwadraty (na duże uszka). Nadziać - skleja się tak samo jak normalne pierogi, lekko szczypiąc brzegi i skręcając..
Piec na nieposmarowanej blasze 10 minut, posmarować pierogi rozbełtanym jajkiem, piec jeszcze 10 minut lub aż brązowe.
Wskazówki i uwagi:
Ciasto wychodzi gładkie, nie klejliwe, miękkie.
Pierogi mozna przygotować wcześniej i zamrozić. Nie trzeba ich rozmrażać przed pieczeniem.
Twoje zapiski: