puszka.pl - pysznie!

Polska grochówka z dodatkiem wędzonego tofu

Można dodawać cebulę czy czosnek - ja nie stosuję tych antybiotyków na co dzień, żeby się nie uodparniać ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szklanka grochu w połówkach
1,5 litra wody
4 ziemniaki
2 marchewki
pół małego selera
skórka z wędzonego tofu (koniecznie wędzone!!!)
majeranek
cząber
sól

Przygotowanie:

Z grochu usunąć kamyczki i zanieczyszczenia, wypłukać, wrzucić do 1,5 litra wrzątku. Gdy trochę zmięknie, dodać pokrojone warzywa i sól.

Po ok. 15 min. sprawdzić czy ziemniaki są miękkie - jeśli tak, dodać majeranek, cząber i posiekaną skórkę tofu, podgotować jeszcze 2-3 min. na małym ogniu. Smacznego:)

Wskazówki i uwagi:

Groch nie moczony rozgotowuje się, dzięki czemu zupa jest gęsta i zawiesista.
Nadesłał(a) hannzi, dnia: 2003-12-01 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: