puszka.pl - pysznie!

Kasza gryczana z dynią i pieczarkami

Pyszne! Wspaniałe połączenie - wytrawny smak kaszy z olejem lnianym i do tego słodkawa dynia. Wcześniej dynię z pieczarkami robiłam jako samodzielne danie, ale dopiero z kaszą gryczaną stanowi naprawdę rewelacyjne danie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

1 szkl. kaszy gryczanej lub pół na pół gryczanej i jęczmiennej (jeśli ktoś za gryczaną średnio przepada)
2 szkl. wody
1 płaska łyżeczka soli
ew. olej lniany do kaszy (mniam)

dynia - ok. 700-800 g (po pokrojeniu w kostkę to będzie naczynie 1,5 l)
pieczarki - ok. 200-300 g
ew. średnia cebula
olej do smażenia
sól
pieprz czarny
ew. pieprz ziołowy
ew. gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu podstawowego (kaszę wsypujemy do wrzątku i gotujemy ok. 12-15 min. bez mieszania).

W międzyczasie bierzemy się za warzywa. Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Kawałki nie muszą być małe, ale dobrze by było, gdyby nie były zbyt grube - żeby nie było problemu z dynią twardą w środku i rozciapaną na wierzchu. Pieczarki obieramy i ciachamy w plasterki lub ćwiartki. Cebulę obieramy, przekrawamy np. na ćwiartki, a każdą z nich jeszcze na pół.

Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw smażymy na dużym ogniu pieczarki z cebulą. Odkładamy na talerz. Teraz wrzucamy dynię, ew. można dodać ciut wody, smażymy/dusimy aż dynia zrobi się miękkawa. Pieczarki, cebulę i dynię można też dusić razem, chociaż wtedy danie wygląda trochę mniej apetycznie. Pamiętamy, że woda z pieczarek i dyni (a jest jej sporo) musi odparować. Całość nie może pływać - to nie zupa ;)

Na koniec solimy do smaku, można dodać pieprzu i gałki.

Kiedy kasza się ugotuje, można do niej dodać oleju lnianego - świetnie się komponuje! Nakładamy kaszę na talerze, na to dynię, pieczarki i gotowe. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Ja uwielbiam jak jest dużo warzyw dlatego ta ilość kaszy starcza nam właściwie na 4 porcje. Ale taka pyszna kasza nigdy się nie marnuje, więc zawsze nadwyżkę z chęcią "sprzątnę" ;)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2003-09-30 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: