puszka.pl - pysznie!

Grzanki po walijsku

Przepis jest moją wariacją na temat brytyjskiej klasyki zwanej 'Welsh rabbit'. Z sosem i surówka grzanki mogą stanowić samodzielny obiad. Na zimno, przełożone np. ogórkiem i papryką, przełamują kanapkową nudę.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

8 niedużych kromek razowego chleba
4 jajka
2 łyżki śmietany
15 dkg drobno startego żółtego sera
2-3 łyżeczki musztardy
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka wybić do miseczki, roztrzepać widelcem, dodać przyprawy, śmietanę i ser. Wymieszać. Każdą kromkę chleba namaczać w tej paście z dwóch stron i smażyć na gorącym oleju.

Wskazówki i uwagi:

Ser się trochę niechętnie przykleja do kromek, więc po umieszczeniu każdej na patelni można z wierzchu dołożyć odrobinę masy. Świetny sposób na zużycie starszego chleba ;-) Można nie dodawać musztardy, jeśli ktoś nie lubi, ale właśnie musztarda daje 'to cos' :-)
Nadesłał(a) ISIA, dnia: Aug 27, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: