puszka.pl - pysznie!

Pesto

Pesto nadaje się do makaronu, pieczonych ziemniaków, innych pieczonych lub duszonych warzyw, tofu. Polecam eksperymenty, np. pietruszka zamiast bazylii, orzechy włoskie zamiast piniowych, itd.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

duży pęk bazylii - same liście
czosnek, wg. upodobania (1 ząbek lub kilka)
100-150 g orzeszków piniowych
kilka łyżek oleju/ oliwy
szczypta soli (lub nie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę. Jeśli jest bardzo gęsta, dodajemy trochę więcej oleju/ oliwy.

Wskazówki i uwagi:

W słoiczku, przykryte warstwą oliwy, pesto może być przechowywane w lodówce do tygodnia (sól to naturalny konserwant, więc warto ją w takim przypadku dodać). Pesto można też mrozić.
Nadesłał(a) katarzynams, dnia: Aug 7, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: