puszka.pl - pysznie!

Kotlety fasolowe po grecku

Jest to pomysł na wege wersję ryby po grecku.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

Kotlety:
2 szklanki fasoli
1 cebula
2 jajka
bułka tarta

Sos:
3 marchewki
1 mały seler albo pół dużego
1 korzeń pietruszki
2 średnie cebule
czosnek opcjonalnie
olej
2 łyżki koncentratu pomidorowego albo pół kartonika
gęstego sosu pomidorowego

Przygotowanie:

Kotlety:
Fasolę ugotować na miękko i zmielić na drobnym sitku razem z
cebulą (ewentualnie można zmiksować dodając odrobinę oleju).
Dodać 2 jajka, posolić, wyrobić masę. Jeśli za gęsta dodać olej (chyba że całkiem sucha wtedy trzecie jajko), a jak za mokra podsypać tartej bułki.
Wyrabiać niewielkie podłużne kotleciki, obtaczać w bułce i smażyć.

Sos:
Warzywa utrzeć na grubej tarce.
Cebule i czosnek pokroić w piórka.
Wrzucić wszystko na rozgrzany olej, chwilę smażyć. Podlać wodą (tak ze 2-3 łyżki, żeby nie przywierało). Posolić, popieprzyć, dusić do miekkości. Jak już miękkie dodać koncentrat pomidorowy albo pół kartonika
gęstego sosu pomidorowego, wtedy trzeba jeszcze chwilę potrzymać na ogniu, żeby odparować nadmiar płynu. Pozostawić do wystudzenia.

Pół sosu rozdyźdać na półmisku, na tym ułożyć kotlety i przykryć resztą.
Muszą trochę postać, żeby się smaki przegryzły.
Dlatego sos nie może być zbyt wodnisty, żeby się kotleciki nie rozpaćkały.
Nadesłał(a) ISIA, dnia: Jul 31, 2003
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: