Sałatka: smażony boczniak z krążkami cebuli i pomidorami
W ten sposób można przygotować również pieczarki. Jest to samodzielne danie z pieczywem lub dodatek do większego zestawu obiadowego.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ok 50 dag boczniaka
3 duże pomidory
2 średnie cebule
olej do smażenia
sól
czosnek granulowany
świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
Boczniaki oczyścić, dokładnie opłukać, osuszyć na ściereczce, pokroić w niezbyt cienkie paski, oprószyć granulowanym czosnkiem. Pomidory obrać ze skórki (po sparzeniu wrzątkiem), pokroić w ósemki. Cebule obrać i pokroić w krążki.
Na dużej patelni dobrze rozgrzać olej, kłaść na niej paski boczniaków, podsmażyć je najpierw z każdej strony na złoty kolor, a następnie zmniejszyć ogień, krótko poddusić, wyjąć, dokładnie odsączyć z oleju.
Pozostały na patelni olej wylać, wlać nowy, rozgrzać, kłaść na nim krążki cebuli, obsmażyć je z obu stron na złoto, wyjmować po ocieknięciu oleju.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. W salaterce wymieszać obsmażone kawałki boczniaków, cebulę oraz cząstki pomidorów. Sałatkę lekko oprószyć solą, obficie posypać natką pietruszki.
Twoje zapiski: