puszka.pl - pysznie!

Surówka z kapusty pekińskiej z jabłkiem i papryką konserwową

Przepyszna, soczysta surówka. Świetna z ziemniaczkami i kotletami sojowymi - do takiego właśnie zestawu pierwszy raz ją wymyśliłam :-) Pomimo, że kapusta pekińska nie jest jeszcze zbytnio popularna, szczerze zachęcam do spróbowania.


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki: dla 5 osób

kapusta pekińska średniej wielkości
puszka kukurydzy konserwowej
papryka konserwowa - kilka lub kilkanaście pasków
2 soczyste jabłka
pomidor (opcjonalnie)
sól
pieprz
słodka mielona papryka
ew. musztarda (najlepiej w miarę łagodna)
ew. odrobina soku z cytryny i oliwa lub olej zimnotłoczony

Przygotowanie:

Kapustę starannie umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki i posiekać.
Paprykę (i ew. pomidory) drobno pokroić (ale bez przesady :-)
Jabłka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystko wymieszać razem z kukurydzą, delikatnie posolić, doprawić do smaku.
Dodatkowo można dodać oliwy/oleju, soku z cytryny i musztardy - ja preferuję właśnie taką wersję.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jun 8, 2000
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: