puszka.pl - pysznie!

Krokiety ziemniaczane z orzechami włoskimi i natką


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

300 g ziemniaków
100 g orzechów włoskich
1 jajko (można pominąć lub zastąpić łyżką mąki sojowej)
czubata łyżka tartej bułki + do panierowania
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
masło lub olej do smażenia

Przygotowanie:

Ugotowane, gorące ziemniaki utłuc na miazgę. Dodać zmielone orzechy włoskie i pozostałe składniki, posolić do smaku i wyrobić na jednolitą masę.

Formować małe krokiety. Dobrze jest wstawić je na ok. pół godz. do lodówki, żeby stężały (będzie łatwiej smażyć). Panierować i usmażyć na maśle na złoty kolor.

Wskazówki i uwagi:

Gorącymi krokietami obłożyć kapustę z grzybami i smacznego.
Nadesłał(a) pat, dnia: Apr 15, 2003
Źródło/autor przepisu: pl.rec.kuchnia, przepis podał Ramzes

Twoje zapiski: