puszka.pl - pysznie!

Kotlety z kaszy gryczanej lub jęczmiennej z grzybami suszonymi

Podajemy z sosem grzybowym, koperkowym, surówkami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

350 g kaszy gryczanej lub jęczmiennej (2 szkl.)
30 g grzybów suszonych
cebula
sól
pieprz
olej do smażenia

panierka:
mąka
jajo
bułka tarta

[dla wegan może być np. sama bułka tarta, płatki zbożowe lub sezam]

Przygotowanie:

Opłukane grzyby zalewamy wodą i gotujemy. Do naczynia nalewamy wody (powinno jej być 2 razy tyle co kaszy) i gotujemy razem z wywarem z grzybów. Dodajemy sól, trochę oleju i wsypujemy kaszę. Zmniejszamy ogień. Posiekaną cebulę rumienimy. Gdy woda wsiąknie w kaszę, dodajemy wcześniej posiekane grzyby, cebulę i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do piekarnika.

Na stolnicy wysypujemy mąkę. Wykładamy masę, robimy z niej gruby wałek i dzielimy nożem na kawałki grubości 3 cm. Wyrabiamy z nich kotleciki - mają być małe, grube i okrągłe. Smarujemy je jajkiem, posypujemy tartą bułką i smażymy na jasnozłoty kolor na silnie rozgrzanym oleju.
Nadesłał(a) Renata, dnia: 2000-08-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: