350 g kaszy gryczanej lub jęczmiennej (2 szkl.)
30 g grzybów suszonych
cebula
sól
pieprz
olej do smażenia
panierka: mąka
jajo
bułka tarta
[dla wegan może być np. sama bułka tarta, płatki zbożowe lub sezam]
Przygotowanie:
Opłukane grzyby zalewamy wodą i gotujemy. Do naczynia nalewamy wody (powinno jej być 2 razy tyle co kaszy) i gotujemy razem z wywarem z grzybów. Dodajemy sól, trochę oleju i wsypujemy kaszę. Zmniejszamy ogień. Posiekaną cebulę rumienimy. Gdy woda wsiąknie w kaszę, dodajemy wcześniej posiekane grzyby, cebulę i pieprz. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do piekarnika.
Na stolnicy wysypujemy mąkę. Wykładamy masę, robimy z niej gruby wałek i dzielimy nożem na kawałki grubości 3 cm. Wyrabiamy z nich kotleciki - mają być małe, grube i okrągłe. Smarujemy je jajkiem, posypujemy tartą bułką i smażymy na jasnozłoty kolor na silnie rozgrzanym oleju.