soczewica (ja użyłam czerwonej)
ew. czosnek
ew. cytryna
pieczarki
cebula
seler naciowy
olej do smażenia
ew. pomidory bez skórki (mogą być z puszki)
sól
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie, ew. z dodatkiem czosnku, ok. 10 min. Przed końcem gotowania można wrzucić ćwiartkę obranej ze skórki cytryny.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę posiekać, udusić razem na oleju. Kiedy już pieczarki będą gotowe, wrzucić do nich soczewicę oraz pokrojonego w plasterki selera naciowego. Można ew. dodać trochę obranych i pokrojonych w kostkę pomidorów. Jeśli trzeba, dosolić do smaku. Poddusić krotko, żeby seler nie stracił chrupkości, ale nie był już całkiem surowy.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2003-02-12 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.