puszka.pl - pysznie!

Panierowane kotlety z płatków owsianych


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

150 g płatków owsianych
cebula
jajko
sól
pieprz
panierka:
- jajko
- bułka tarta
30 g tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:

Płatki zalewamy wodą (4 razy tyle wody ile płatków) i gotujemy na małym ogniu na bardzo gęstą masę. Rozcieramy i studzimy. Posiekaną cebulę rumienimy. Do gęstej masy dodajemy cebulę, jajko i przyprawy.

Bułkę tartą rozsypujemy na stolnicy. Masę nabieramy łyżką, wkładamy do bułki tartej, wyrabiamy małe okrągłe kotleciki, które zanurzamy w rozbitym jajku i powtórnie obtaczamy w bułce. Smażymy na silnie rozgrzanym oleju.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy z np. z sałatą doprawioną śmietaną i drobno posiekanym koperkiem.
Nadesłał(a) Renata, dnia: Aug 6, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: