Panierowane kotlety z płatków owsianych
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
150 g płatków owsianych
cebula
jajko
sól
pieprz
panierka:
- jajko
- bułka tarta
30 g tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Płatki zalewamy wodą (4 razy tyle wody ile płatków) i gotujemy na małym ogniu na bardzo gęstą masę. Rozcieramy i studzimy. Posiekaną cebulę rumienimy. Do gęstej masy dodajemy cebulę, jajko i przyprawy.
Bułkę tartą rozsypujemy na stolnicy. Masę nabieramy łyżką, wkładamy do bułki tartej, wyrabiamy małe okrągłe kotleciki, które zanurzamy w rozbitym jajku i powtórnie obtaczamy w bułce. Smażymy na silnie rozgrzanym oleju.
Wskazówki i uwagi:
Podajemy z np. z sałatą doprawioną śmietaną i drobno posiekanym koperkiem.
Twoje zapiski: