puszka.pl - pysznie!

Soczewica - jak gotować?

W jaki sposób przygotować soczewicę, żeby była smaczna? Właśnie w taki. Pyszna sama w sobie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 szkl. soczewicy czerwonej, zielonej lub brązowej
3 szkl. wody (dla czerwonej ugotowanej na gęsto, np. na pastę, wystarczy 1,5 + ew. 1/4 szkl.)
1 łyżka oleju do smażenia (opcjonalnie)
1-2 ząbki czosnku
1/2 płaskiej łyżeczki soli
2-3 ćwiartki cytryny lub 1-2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Można najpierw lekko podsmażyć soczewicę na łyżce oleju z 1-2 ząbkami czosnku. Zalać trzema objętościami wody, posolić, gotować pod przykryciem 25-30 min., a czerwoną 8-12 min. (w zależności od tego czy cała czy w połówkach i od pożądanej twardości).

10 min. przed końcem gotowania (w przypadku czerwonej 5 min. przed końcem) wrzucić kilka (2-3) ćwiartek cytryny lub sok z cytryny. Można uchylić przykrywkę, żeby woda odparowała.

Wskazówki i uwagi:

Biorąc pod uwagę, że skórki cytrusów nasączane są chemią, lepiej obrać cytrynę przed dodaniem do soczewicy.
Nadesłał(a) pat, dnia: Feb 7, 2003
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu Aleksandra Kłosiewicza z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: