Tortilla z warzywno-słonecznikowym nadzieniem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
1/4 szkl. słonecznika (wyłuskanych ziaren)
4 tortille
1-2 szkl. hummusu
1-2 szkl. porwanych na kawałki liści sałaty i ew. innych liści (np. rukoli)
1 marchewka, poszatkowana
1 szkl. kiełków fasoli
Przygotowanie:
Słonecznik uprażyć na suchej patelni aż się przyrumieni i zacznie pachnieć. Po nagrzaniu patelni lepiej jest nieco zmniejszyć gaz i często mieszać, żeby nie spalić ziaren.
W oryginalnym przepisie obróbka słonecznika jest inna. Należy nagrzać kuchenkę do 200°C. Umieścić słonecznik w żaroodpornym naczyniu i piec ok. 10 min. aż delikatnie zbrązowieje i zacznie pachnieć, po czym odstawić na bok.
Podgrzać tortille na suchej patelni, każdą z obu stron, aż staną się giętkie. Następnie na każdej z nich równomiernie rozsmarować ok. 1/2 szkl. hummusu tak, aby brzegi pozostały czyste. Rozłożyć pozostałe składniki i zawinąć tortille.
Twoje zapiski: