Banalnie prosta pasta: tofu zmiksowane ze sporą ilością orzechów włoskich i sosem sojowym. Sos ma na tyle pełny smak, że nic innego już nie trzeba :) Nie wiem, może to połączenie dla niektórych dziwnie brzmi, ale ja wiem jakie jest pyszne :D
Wyśmienite są kanapki z taką pastą i jakąś surówką lub warzywem, np. papryką, oliwkami, pomidorem lub ogórkiem kiszonym. Na drugie śniadanie (do pracy/ szkoły) można dorzucić sałatę - cymes!
tofu naturalne miękkie - 150 g
orzechy włoskie łuskane - 1/2 szklanki
sos sojowy - łyżka
ew. woda lub olej (najlepiej zimnotłoczony, orzechowy lub z pestek winogron)
Przygotowanie:
Orzechy możemy zalać na trochę wrzątkiem, żeby uzyskać gładszą konsystencję pasty.
Wszystkie składniki miksujemy razem blenderem. Jeśli pasta jest za gęsta i trudno się rozsmarowuje, należy dodać odrobinę wody lub oleju.
Jeśli lubimy, jak coś chrupie, część orzeszków można posiekać i wrzucić do pasty już po zmieleniu pozostałych składników. Albo dorzucić pod koniec miksowania.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2003-02-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.