puszka.pl - pysznie!

Jarmuż duszony w aromatycznej, czosnkowej zalewie


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 jarmuż (6-8 szkl. posiekanego)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
2-3 ząbki czosnku
1/4 szkl. wody

Przygotowanie:

Jarmuż umyć, odciąć liście od łodygi, poszatkować w paski.

Czosnek zmiażdżyć. Wszystkie składniki poza jarmużem wymieszać, wrzucić do garnka i gotować na dużym ogniu ok. pół minuty. Zmniejszyć nieco ogień i dodać jarmuż, zamieszać. Gotować pod przykryciem często mieszając, aż zmięknie, ok. 5 minut.

Wskazówki i uwagi:

Zamiast jarmużu można użyć kapusty liściastej (collard greens) - o gładkich, luźno ułożonych liściach, a nie zbitych jak w zwykłej kapuście. Osobiście w życiu jej nie jadłam i pewnie nawet nie widziałam.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2003-01-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: serwis PCRM - Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej, przepis z "Healthy Eating for Life for Children", Amy Lanou

Twoje zapiski: