puszka.pl - pysznie!

Zupa ziemniaczano-warzywna z kapustą zaprawiana mlekiem


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

3 średnie ziemniaki
2 łodygi selera naciowego
1 duża marchew
2 szkl. posiekanej kapusty
3 szkl. wody
1 szkl. niesłodzonego mleka sojowego lub ryżowego (może być dodatkowo wzbogacone wapniem)
3/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
ew. troszkę gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Wrzucić do garnka obrane i pokrojone w sześcianiki (o krawędzi ok. 1 cm) ziemniaki, pokrojonego w plasterki selera i marchew oraz posiekaną kapustę. Dodać 3 szkl. wody, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10-15 min. Sprawdzić, czy ziemniaki są już miękkie.

Ok. 3 szkl. wywaru i warzyw zmiksować w blenderze razem z mlekiem, solą i pieprzem na gładka masę. Wymieszać z resztą zupy. Podgrzać delikatnie przed podaniem.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2003-02-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: serwis PCRM - Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej, przepis z "Healthy Eating for Life for Children", Amy Lanou

Twoje zapiski: