Ciecierzyca po hindusku (na ryżu)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 cebula, posiekana
1 łyżka świeżego, posiekanego imbiru
1 łyżka świeżego, posiekanego czosnku
2 puszki ciecierzycy w zalewie (po 0,4 litra)
1/2 szkl. posiekanej kolendry (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
1/2 łyżeczki kuminu (nie kminku)
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
4-6 szkl. ugotowanego ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowego)
dodatki:
Chutney jabłkowy - 1-2 szkl.
Przygotowanie:
Rozgrzać olej na dużej, nieprzywierającej patelni. Wrzucić cebulę i smażyć przez 3 minuty trzymając ją na dużym ogniu, następnie dodać imbir i czosnek. Zmniejszyć ogień i smażyć mieszając aż cebula zrobi sie miękka (ok.3 min).
Dodać ciecierzycę (razem z zalewą) i pozostałe przyprawy oprócz soli i świeżej kolendry. Dusić pod przykryciem 15 min. mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodać kolendrę. Posolić do smaku.
Sposób podania: nałożyć na talerze ryż, na to ciecierzycę i chutney jabłkowy - pełną łyżkę.
Twoje zapiski: