puszka.pl - pysznie!

Ciecierzyca po hindusku (na ryżu)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 łyżeczki oleju sezamowego
1 cebula, posiekana
1 łyżka świeżego, posiekanego imbiru
1 łyżka świeżego, posiekanego czosnku
2 puszki ciecierzycy w zalewie (po 0,4 litra)
1/2 szkl. posiekanej kolendry (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
1/2 łyżeczki kuminu (nie kminku)
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
4-6 szkl. ugotowanego ryżu (najlepiej basmati lub jaśminowego)

dodatki: Chutney jabłkowy - 1-2 szkl.

Przygotowanie:

Rozgrzać olej na dużej, nieprzywierającej patelni. Wrzucić cebulę i smażyć przez 3 minuty trzymając ją na dużym ogniu, następnie dodać imbir i czosnek. Zmniejszyć ogień i smażyć mieszając aż cebula zrobi sie miękka (ok.3 min).

Dodać ciecierzycę (razem z zalewą) i pozostałe przyprawy oprócz soli i świeżej kolendry. Dusić pod przykryciem 15 min. mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodać kolendrę. Posolić do smaku.

Sposób podania: nałożyć na talerze ryż, na to ciecierzycę i chutney jabłkowy - pełną łyżkę.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jan 15, 2003
Źródło/autor przepisu: serwis PCRM - Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej, przepis z "Healthy Eating for Life for Women", Kris Kieswer

Twoje zapiski: