puszka.pl - pysznie!

Chutney jabłkowy z cynamonem, goździkami i cayenne


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: 3,5 słoiczka 200 ml

3/4 kg cierpkich jabłek (ok. 3 duże jabłka)
1 średni ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 szkl. soku z pomarańczy
1 łyżka cynamonu w proszku
1 łyżka zmielonych goździków
1/2 łyżeczki soli
1 szkl. ciemnego cukru lub innej substancji słodzącej, np.fruktozy
1 szkl. octu jabłkowego
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej, do smaku)

Przygotowanie:

Pokroić jabłka na niezbyt małe kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

Jabłka wymieszać z pozostałymi składnikami w garnku. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i gotować przez 1 godzinę bez przykrycia od czasu do czasu mieszając, aż większość płynu odparuje.

Podawać np. z ryżem i ciecierzycą po hindusku.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jan 15, 2003
Źródło/autor przepisu: serwis PCRM - Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej, przepis z "Food for Life" Neal D. Barnard, przepis autorstwa Jennifer Raymond

Twoje zapiski: