puszka.pl - pysznie!

Orzechowo-słonecznikowo-warzywne burgery


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: na 4 burgery

1/2 szkl. zmielonych migdałów
1/2 szkl. zmielonych ziaren słonecznika
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1/2 szkl. drobno posiekanej cebuli
1 łyżka mąki sojowej lub inny zamiennik jednego jajka
1 łyżka oleju (w oryginalnym przepisie polecany jest olej zimnotłoczony)
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka majeranku
czosnek mielony
czarny pieprz

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180°C.

Zmielić migdały i słonecznik w młynku do kawy lub blenderem, marchewkę utrzeć, inne warzywa drobno posiekać.

Wszystkie składniki razem wymieszać, uformować 4 burgery. Piec 15 minut z każdej strony na natłuszczonym papierze do pieczenia.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2003-01-06 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: serwis PCRM - Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej, przepis z "Vegetarian Cooking for People with Allergies" Raphael Rettner

Twoje zapiski: