Orzechowo-słonecznikowo-warzywne burgery
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
na 4 burgery
1/2 szkl. zmielonych migdałów
1/2 szkl. zmielonych ziaren słonecznika
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1/2 szkl. drobno posiekanej cebuli
1 łyżka mąki sojowej lub inny zamiennik jednego jajka
1 łyżka oleju (w oryginalnym przepisie polecany jest olej zimnotłoczony)
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka majeranku
czosnek mielony
czarny pieprz
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Zmielić migdały i słonecznik w młynku do kawy lub blenderem, marchewkę utrzeć, inne warzywa drobno posiekać.
Wszystkie składniki razem wymieszać, uformować 4 burgery. Piec 15 minut z każdej strony na natłuszczonym papierze do pieczenia.
Twoje zapiski: