Brokuły z kapustą pekińską i pieczonym tofu
Podawać z ryżem (najlepiej nieoczyszczanym), makaronem lub grilowaną polentą.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 nieduża, drobno posiekana cebula
2 szkl. różyczek brokuła
3-4 szkl. cienko posiekanej kapusty pekińskiej
100g
pieczonego tofu, pociętego w kostkę (o krawędzi mniej więcej 1cm)
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
2-3 łyżeczki sosu sojowego (w oryginalnym przepisie polecany sos o niskiej zawartości sodu)
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w dużej, nieprzywierającej patelni. dodać cebulę i smażyć 2-3 minuty na dużym ogniu często mieszając.
dodać brokuły i kapustę pekińską, smażyć kolejne 2 minuty ciągle mieszając. Dodać 2 łyżki wody, tofu, pieprz i sos sojowy, zamieszać, przykryć i smażyć jeszcze ok.3 minuty - aż brokuły i kapusta zmiękną, a tofu będzie w środku ciepłe.
Twoje zapiski: