Grzyby oczyścić, najlepiej suchym pędzelkiem lub szmatką, nie moczyć w wodzie (!), jeśli istnieje taka potrzeba, to opłukać pod bieżącą wodą. Można pokroić lub zmielić (jeśli planujemy przeznaczyć je na farsz). Przesmażyć/poddusić na niewielkiej ilości tłuszczu lub zblanszować (wrzucić do osolonego wrzątku i krótko obgotować) i odcedzić. Podzielić na porcje, wsadzić do pojemników lub woreczków foliowych, wystudzić i wstawić do zamrażarki.
Po rozmrożeniu wystarczy pociachać i do pierogów, krokietów, barszczu... Grzyby, które zostały zamrożone w kawałkach, najlepiej wrzucić bezpośrednio na patelnię lub do zupy, takie prosto z zamrażarki.
Kurki i rydze trzeba poddusić lub obgotować - inaczej będą gorzkie (patrz też:
Kurki - mrożenie). Pozostałe grzyby można też zamrażać surowe. Jednak surowe po rozmrożeniu najlepiej nadają się do ... obgotowania :). Krócej nadają się też do spożycia.
O mrożeniu grzybów przeczytasz też tutaj:
http://www.grzyby.pl/przetwory-z-grzybow.htm#MROZENIE.