Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
1 kg brzoskwiń
200 g cebuli
100 g rodzynek
200 ml octu winnego
1 opakowanie (na 1 kg owoców) cukru żelującego, np.: 3:1 Dr. Oetkera
1 łyżeczka soli czosnkowej
1 łyżeczka gorczycy
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka curry
Przygotowanie:
Brzoskwinie umyć, usunąć pestki, obrać ze skórki, pokroić w małe cząstki, przełożyć do garnka. Dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, umyte i odsączone rodzynki oraz pozostałe składniki. Mieszając doprowadzić chutney do wrzenia i gotować ok. 10 minut.
Gorący natychmiast przełożyć do wyparzonych słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć. Słoki ułożyć do góry dnem na min. 5 min. żeby się zassały.
Twoje zapiski: