puszka.pl - pysznie!

Kotlety z kalafiora lub kalafiorowo-brokułowe


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kalafior lub pół na pół kalafior i brokuł
2 łyżki mąki sojowej lub kukurydzianej lub 2 jajka
150 g (1 szklanka) bułki tartej
6 łyżek posiekanego koperku
sól
pieprz
inne przyprawy, np.
- kawałek lubczyku
- trochę cukru, na czubku łyżki
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
olej do smażenia

Przygotowanie:

Kalafiora (i ew. brokuła) podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać, zalać gorącą, osoloną wodą, dodać lubczyk, cukier i podgotować. Można też gotować warzywa na parze, a wszystkie przyprawy dodać do masy.

Odcedzić i rozgnieść widelcem na puree, tak żeby zostały drobne cząstki. Dodać mąkę, bułkę tartą, posiekany koperek, przyprawy i starannie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-11-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie przepisu podanego na pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: