puszka.pl - pysznie!

Ajwar

Potrawa bałkańska. Super do makaronu i kanapek. W praktyce nadaje się prawie do wszystkiego :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6 słodkich czerwonych papryk
2 średnie bakłażany
0,4 szklanki oliwy z oliwek
1 średnia drobno posiekana cebula
2 duże ząbki czosnku posiekane
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu z czerwonego wina
sól
pieprz
natka pietruszki do przybrania

Przygotowanie:

Rozgrzej piec do 250 stopni C i włóż do niego paprykę i bakłażany (wcześniej ponakłuwane widelcem). Trzymaj je tam do czasu, aż skórka zwiotczeje i zrobi się czarna (nie musi być cała czarna, zwłaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawią się czarne plamy). Kiedy jedna strona warzyw jest już dobra, należy je obrócić, żeby równomiernie się przypiekły.

Upieczone warzywa wyjmij z pieca i włóż na 10 min. do papierowej (lub plastikowej) torby, żeby doszły jeszcze we własnym cieple. Następnie obierz je ze skórki (w tym stanie jest to bardzo łatwe), usuń nasiona i ogonki.

Teraz masz do wyboru dwie opcje - albo zmiksujesz warzywa na gładką masę albo na grubsze "salsowate" kawałki - ja lubię "na gładko" ;-)

Na dużej patelni podgrzej 3 łyżki oliwy i podsmaż na niej cebulkę - do zeszklenia. Dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze ok. 2 min. Odsuń z ognia, wmieszaj masę bakłażanowo-paprykową. Następnie dolewaj cieniutkim strumieniem resztę oliwy, ciągle mieszając. Następnie dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podaj przybrany posiekaną natką pietruszki, najlepiej z białym wiejskim chlebem. Szczerze mówiąc ja jem to do wszystkiego ;-)

Wskazówki i uwagi:

Herbatka: "W domu robię to tak, że jeszcze b. gorący ajwar pakuję do słoików, pasteryzuję jak przecier pomidorowy i stoi w lodówce nawet przez całą zimę. A tak po prostu w miseczce, w lodówce, to nie wiem, bo u mnie znika góra w 2-3 dni ;-)

Ja trzymam je (paprykę i bakłażana) dość długo w piekarniku i daję termoobieg z góry - czasami to skórka jest na paprykach miejscami aż czarna i wtedy odchodzi jak złoto, no i ajwar ma taki fajny, lekko dymny smak."
Nadesłał(a) pat, dnia: Nov 20, 2002
Źródło/autor przepisu: Herbatka z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: