Pyszne na śniadanie z mlekiem (moja mama tak robiła, kiedy byłam mała), można też podawać z zupą zamiast makaronu/ innych klusek. Podając z sosami (pieczarkowym lub jakimiś warzywnymi) otrzymamy obiad, a z polewami owocowymi - pyszny deser. Można je odsmażać, chociaż wolno się przyrumieniają, więc trzeba je trochę potrzymać.
kasza manna - 0,5 szklanki
woda - 2 szklanki (ew. część zastąpić mlekiem sojowym lub innym)
sól - 1 płaska łyżeczka
Przygotowanie:
Ugotować kaszę mannę na gęsto: zagotować wodę z solą, wsypać powoli kaszę cały czas mieszając, gotować aż zgęstnieje. Można też zmniejszyć ilość wody, a pod koniec dodać mleko. Ale na samej wodzie są wystarczająco dobre :)
Wylać niezbyt grubą warstwą (ok. 1-1,5 cm) na płaskie, przepłukane zimną wodą talerze. Zostawić, aby zastygło. Pokroić w romby lub jak fantazja podpowiada :)
Wskazówki i uwagi:
Można je przygotować przy okazji robienia śniadania - ugotować podwójną porcję, połowę wylać na talerz, do reszty dodać mleko/owoce/bakalie i 2 posiłki gotowe :)
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2002-11-22 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.