puszka.pl - pysznie!

Surówka z jabłka i marchewki


Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

0,5 kg soczystej, świeżej marchewki
1-2 soczyste, twarde i najlepiej słodko-kwaskowe jabłka
ew. cukier, jeśli jabłka nie dość słodkie - wystarczy odrobina
ew. ciut oleju

Przygotowanie:

Marchewkę i jabłka umyć, obrać, z jabłka wykroić gniazda nasienne. Utrzeć je: jabłko można na dużych oczkach, marchewkę lepiej na małych, zwł. jeśli nie trzemy ręcznie tylko na jakimś sprzęcie (chodzi o to, żeby surówka była bardziej soczysta). Wymieszać z cukrem i odrobiną oleju.

Uklepać i odstawić na jakiś czas, aby surówka puściła sok. Wcześniej, dla lepszego efektu, można jeszcze posypać surówkę po wierzchu cukrem.

Wskazówki i uwagi:

Olej w tej surówce jest opcją - nie pomaga ani nie przeszkadza w smaku, ale jest zalecany ze względu na towarzystwo dla marchewki. Marchewka zawiera bowiem dużo prowitaminy A, która w towarzystwie tłuszczy (w tym przypadku oleju) zamienia się w wit. A, czyli w formę przyswajalną. Pamiętajcie, marchewka i odrobina (!) tłuszczu to korzystne połączenie. Równie dobrze tłuszcz może jednak pochodzić z innych składowych posiłku :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2000-07-29 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: mama :-)

Twoje zapiski: