puszka.pl - pysznie!

Leczo

Jest to wegetariańska wersja tradycyjnej potrawy węgierskiej. Zwyczajowo powinna być pikantna, można jednak przyrządzić ją w wersji delikatniejszej. Niebo w gębie dla osób lubiących takie wielowarzywne mieszanki :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

4 duże papryki zielone (albo różnokolorowe - ta bladożółta też jest super!)
1/2 kg pomidorów (6 "jajek" lub 2-3 spore okrągłe)
2 nieduże cebulki
olej do smażenia
sól
pieprz
papryka słodka mielona (dużo)
papryka ostra mielona (przynajmniej troszkę), świeża też może być

ew. czosnek
ew. kuskus lub ryż

Przygotowanie:

Warzywa umyć, pomidory i cebulę obrać ze skórki. Z papryki wykroić ogonek, usunąć pestki. Warzywa pokroić w spore kawałki - to nie surówka! :-) Wrzucić wszystko do sporego garnka i dodać trochę oleju oraz wody. Niektórzy dodają też czosnek - należy go posiekać, niekoniecznie w plasterki :) i wrzucić razem z warzywami.

Dusić od czasu do czasu mieszając, aż pomidory się rozgotują, papryka zmięknie, a całość będzie dość gęsta, ale nie paćkowata. Na początku można dusić pod przykryciem, ale później należy odkryć, żeby nadmiar sosu odparował.

Pod koniec doprawić solą, pieprzem i papryką mieloną (słodką i ostrą). Jak już pisałam powyżej - w wersji tradycyjnej powinno być pikantne, ale ja tak nie lubię, więc dodaję tylko troszkę ostrej papryki, bo to dobrze robi pomidorowym potrawom.

Wskazówki i uwagi:

Czasem robię mniej ortodoksyjną wersję, ale bardziej pożywną, bardziej obiadową - a mianowicie na koniec wsypuję kuskus i czekam aż namięknie. Ugotowany ryż oczywiście też się nadaje - można go wymieszać z całością albo podać osobno.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: Jul 29, 2000
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: