1 spory ogórek (ok. 40 dag)
3 duże pomidory
1 puszka kukurydzy konserwowej (lub mniej)
ocet winny, najlepiej balsamiczny
oliwa z oliwek lub olej zimnotłoczony (np. z pestek winogron)
sól
pasta z bazylii lub posiekana świeża bazylia (opcjonalnie)
troszkę cebuli lub czosnku (też opcjonalnie)
Przygotowanie:
Pomidory i ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy razem wszystkie składniki, doprawiamy do smaku.
Świetnym dodatkiem jest bazylia (ten aromat!), a w nieco "konkretniejszej" wersji drobno posiekana cebulka lub trochę czosnku (wygodnym sposobem jest utarcie go na tarce o małych oczkach). Uwielbiam wszystkie kombinacje :)
Wskazówki i uwagi:
* Olej dyniowy również nadaje się do tej sałatki. Jest bardzo ciemny i niezbyt ładnie wygląda wymieszany z kukurydzą, jednak w połączeniu z sokiem z pomidorów tworzy pyszny sosik ze względu na wspaniały aromat.
* Kiedyś robiłam taką sałatkę, ale z majonezem lub jogurtem. Teraz nie wyobrażam sobie innej wersji niż z dobrą oliwą lub olejem zimnotłoczonym.
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2002-08-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.