puszka.pl - pysznie!

Mrożony koperek lub natka pietruszki

Jola L-L: "Jeżeli ktoś lubi zimą i wiosną i jesienią i kiedy tam jeszcze jeść kartofelki posypane pachnącym koperkiem albo zupę jakąkolwiek z w/w."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

koperek lub natka pietruszki, w ten sam sposób można mrozić również nać selera i lubczyk

Przygotowanie:

Obmywam ten koper, następnie rozkładam na ściereczce kuchennej tak luźno, aby wysechł, i potem siekam na drobno. Ponieważ jest już suchy, więc wrzucam do pojemnika (szklany słoik, torebka lub plastikowe pudełko przeznaczone do mrożenia), zamykam i zamrażam praktycznie bez potrząsania pudełkiem podczas mrożenia, bo jest sam z siebie sypki.

Grube łodyżki oddzielam, też siekam i zamrażam w osobnym pojemniku i dorzucam razem z warzywami do zup. Rozgotują się i dają fajny aromat.

Wskazówki i uwagi:

Koperek/natkę należy dodawać do gorącej już potrawy (żeby błyskawicznie się rozmroziły), a z zamrażarki wyjmować w ostatniej chwili - inaczej zielenina ściemnieje i nie będzie zbyt apetyczna. Pojemniczek należy jak najszybciej zamknąć i schować z powrotem.

Mrozić warto też łodygi warzyw znajdujących się w młodej włoszczyźnie (pietruszka, seler) i lubczyku (maggi). Można wiązać je w wiązki gotowe do wrzucenia do bulionu - doskonale wzbogacają jego smak, a w tej formie są też łatwe do wyłowienia i wyrzucenia. Liście selera mają bardzo podobny aromat do lubczyku - wszak to ta sama rodzina.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2002-08-03 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Jola L-L z pl.rec.kuchnia

Twoje zapiski: