Caprese to sałatka z wyspy Capri - klasyczne zestawienie plastrów mozzarelli, pomidorów, bazylii oraz oliwy z oliwek. Kiedyś miałam na nią straszną ochotę a w domu ani kawałka mozzarelli ani świeżej bazylii - za to mnóstwo młodych ugotowanych ziemniaczków, które zostały z obiadu. I tak powstała moja dość wolna interpretacja Caprese :-)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 1 osoby
3-4 ugotowane młode ziemniaczki
2 dojrzałe i mięsiste pomidory (najlepiej z rodzaju "bycze serca")
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
kilka gałązek świeżego tymianku
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki powinny być dość mocno schłodzone - kroimy je w niezbyt grube plasterki. Pomidora obieramy ze skórki (jeśli jest gruba, tak jak u "byczych serc") i kroimy także w plasterki. Na talerzyku układamy na przemian plaster pomidora i plaster ziemniaka "na dachówkę", tworząc taką spiralę od zewnątrz do środka talerzyka. Ocet mieszamy z oliwą i powstałym sosem polewamy warzywa, całość posypujemy listkami tymianku (jeśli nie mamy świeżego, można użyć szczypty suszonego, ale wtedy należy go pomoczyć jakiś czas w sosie oliwowo-octowym). Odstawiamy na jakieś 0,5 godziny, żeby się przegryzło i wciągamy z apetytem :-)
Nadesłał(a) Herbatka,
dnia: 2002-07-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.