puszka.pl - pysznie!

Kotlety-opiekanki z ziemniaków


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

10 dużych ziemniaków
3 łyżki śmietany
3 jaja
sól
pieprz
otręby pszenne lub bułka tarta
olej słonecznikowy

Przygotowanie:

Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozcieramy na masę, dodajemy śmietanę, jaja, solimy i pieprzymy. Całość mieszamy. Z masy formujemy podłużne kotleciki, otaczamy je w otrębach lub w bułce tartej i szybko smażymy na rozgrzanym oleju.

Wskazówki i uwagi:

Można polać np. sosem grzybowym lub jogurtem naturalnym zmieszanym z kilkoma łyżkami śmietany, natką i pietruszką. Całość posypujemy nasionami słonecznika i dyni.
Nadesłał(a) Rena, dnia: Aug 3, 2000
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek (Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia")

Twoje zapiski: