puszka.pl - pysznie!

Tort bezjajomlek


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

biszkopt karobowy:
1,5 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 szkl. karobu [*]
210 ml mleka sojowego
60 g margaryny
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

krem karmelowy:
1 szkl. cukru
2-3 łyżki gorącej wody
kostka margaryny

Przygotowanie:

Biszkopt:
Wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i karob. Dodać mleko, roztopioną margarynę i aromat. Mieszać łyżką 2 min. Przełożyć do formy i piec min. 25 minut w temp. 180°C.

Krem:
Skarmelizować 1 szkl. cukru; dodać 2-3 łyżki gorącej wody. Po ostygnięciu mieszanina powinna mieć konsystencję gęstego syropu. Rozrobić mikserem kostkę margaryny dodając do niej syrop. Tak wykonanym kremem przełożyć tort i wypaćkać go na zewnątrz. Dekoracje wg uznania.

Wskazówki i uwagi:

[*] Karob przypomina w smaku osłodzone kakao, dlatego też jest używany jako jego substytut, głównie ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, hipoalergiczność oraz brak kofeiny.
Nadesłał(a) Seva, dnia: 2002-04-23 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Appie

Twoje zapiski: